Zelfreflectie vragen

Zelfreflectie vragen kun je gebruiken om meer inzicht in jezelf te krijgen. Dit helpt voornamelijk als je niet blij bent met je huidige situatie, je eigen gedrag of hoe je bepaalde situaties oplost. Dat maakt zelfreflectie dan ook zo’n krachtige tool!

Wij gebruiken zelfreflectie vragen om meer inzicht te krijgen en hebben een tool waarin wij onze gedachten gemakkelijk kunnen ordenen. Dit is van belang als je het fijn vindt om één plek te hebben waarin je zowel de reflectievragen als je antwoorden kunt vinden. Je vult deze hier dan ook zelf in. Benieuwd of een zelfreflectie schrijven iets voor jou is? Ontdek het hier.

1.    Hoeveel tijd maak jij voor zelfreflectie?

Oké, we geven toe dat dit niet echt een zelfreflectie vraag is, maar hij is wel écht belangrijk. Want maak jij eigenlijk wel tijd voor jezelf? Dit is (vanzelfsprekend) echt stap 1. Begin met een vast moment voor jezelf in te plannen waarin jij kijkt naar de huidige situatie. Verwerk je bevindingen in een dagboek! Dit kan je echt goed helpen bij het ordenen van je gedachten en dergelijke! 

2.    Wat wil je veranderen?

Dit is meestal de eerste vraag die je jezelf stelt als je denkt aan zelfreflectie. Het beseffen dat er iets is dat je liever anders zou willen zien is essentieel om ook daadwerkelijk te veranderen. Ga je hele huidige situatie mappen, dat wil zeggen: breng in kaart wat je wilt verbeteren!

3.    Wees blij met wat je hebt!

Ook een belangrijk onderdeel van zelfreflectie is beseffen dat je bepaalde onderdelen misschien al wel heel goed doet! Juist het erkennen van de goede punten gaat je gemakkelijker laten zien waar nog ruimte voor verbetering zit. Het laat je ook met een positievere insteek kijken naar jezelf, wat weer van pas komt als je moet kijken naar je eigen gedrag.

“De onwetende man spreekt uit, de wijze man vraagt en reflecteert.”

Aristoteles

Zelfreflectie: het proces in de praktijk

In de praktijk gaat het vaak net even wat anders dan je gehoopt had. Er komt wat tussen je vaste reflectiemoment, je vergeet het even 2 dagen omdat je druk bent met andere dingen. Talloze redenen om te stoppen, te veel om op te noemen. Het is heel belangrijk dat je jezelf realiseert dat het niet uitmaakt wanneer je het doet, als je het maar doet! Leg niet te veel druk op jezelf en probeer gewoon (als je tijd hebt) met een nuchtere blik naar je eigen situatie te kijken en het in je eigen woorden samen te vatten. Doe dit met enige regelmaat en je bent op de goede weg. Het overslaan van een reflectiemoment is geen reden tot stoppen!

De tools om te slagen

Het is niet moeilijk om te snappen wat je nodig hebt. Hieronder zullen we het je nog even allemaal uitleggen, het is natuurlijk ook veel informatie allemaal.

De onderdelen die je zeker weten wilt opnemen voor zelfreflectie zijn: → 

De belangrijke onderdelen van zelfreflectie zijn als volgt samen te vatten:

  1. duidelijke structuur
  2. een vast reflectiemoment
  3. goede vragen die je aan het denken zetten
  4. een dagboek om alles in op te schrijven.

Toevallig heb ik een tool ontdekt die al deze onderdelen voor je afvangt. Dit mindfullness dagboek behandelt alle onderdelen uit dit blog en helpt je gewoon om jezelf beter te begrijpen.

 Verder kun je natuurlijk de zelfreflectie cirkel van Korthagen gebruiken om het proces van introspectie te verbeteren.

Ben jij van plan om aan de slag te gaan met zelfreflectie vragen en maak je gebruik van deze tool? Laat het ons dan even weten in de comments! We zijn heel benieuwd of jij het net zo tof vindt als wij.