Wanneer je regelmatig bezig bent met bouwen en verbouwen, dan krijg je ook regelmatig te maken met meten. Hiervoor pak je een handige rolmaat of een meetlat, maar dit kan nu nog sneller en eenvoudiger met een afstandsmeter. Voorheen moest je je in allerlei bochten wringen om de juiste afstanden te meten en nu is het met één druk op de knop gepiept!

Daarnaast voorkom je grote meetfouten of dat je bijvoorbeeld spullen scheef ophangt. In mijn blog vertel ik welke soorten afstandsmeters er zijn, over welke functies ze beschikken en voor welke toepassingen je ze kunt gebruiken.

afstandmeters

Welke soorten afstandsmeters zijn er?

Bij de elektronische afstandsmeter maken we onderscheid in twee verschillende varianten. De ultrasoon en de lasertechniek. Beide hebben zo zijn voor- en nadelen. We gaan het eerst hebben over de ultrasone variant:

Ultrasoon afstandsmeter

Deze afstandsmeter zendt een ultrasoon signaal uit. Het signaal wordt als het ware op het meetpunt gereflecteerd en naar de meter teruggekaatst. De afstand wordt berekend aan de hand van de tijd. Er wordt gekeken naar hoelang het signaal erover gedaan heeft om heen en terug te gaan.

Een groot voordeel van deze afstandsmeter is dat de aanschafprijs van zo’n apparaat vaak relatief laag ligt. De meting vindt op een eenvoudige manier plaats en in binnenruimtes kun je zeer nauwkeurige metingen doen.

Een nadeel is dat de ultrasoon meter bij schuine meetvlakken, wisselende tempraturen of andere obstakels vaak niet goed werkt. Hierdoor treden er meetfouten op.

Ook wanneer je metingen wilt doen op geluiddempende materialen krijg je te maken met meetfouten. Daarom is het ongeschikt om de meter in volle ruimtes of buiten te gebruiken. Ga je metingen verrichten in een lege ruimte, zoals een nieuw huis? Dan biedt deze meter een prima uitkomst.

 

ultrasoon afstandsmeter
afstandsmeter

Laser afstandsmeter

Hierbij schijn je de laser op het punt waartussen je graag de afstand wil meten. De terugkaatsing van de laser wordt vervolgens opgenomen in de meter. Net zoals bij de ultrasone variant wordt de afstand aan de hand van de tijd berekend. Een voordeel van de laser meter is dat je het apparaat zowel binnen als buiten kunt gebruiken.

Ze zijn minder gevoelig voor invloeden van buitenaf en hierdoor zijn ze vele malen nauwkeuriger. Naast afstanden kun je ze ook gebruiken voor het meten van oppervlaktes en volume. Het nadeel is dat de meetresultaten door zonnestralen of regen wel beïnvloed kunnen worden. Daarnaast is de laserstraal door zonlicht ook slechter zichtbaar. Waar ook meetfouten kunnen optreden is bij spiegels, glas of metaal. Dit komt omdat het sterk reflecterend is.

leica disto d2 afstandsmeter

Welke functies zijn er?

Afstandsmeters zijn er in allerlei soorten en maten. Zo heb je modellen waarmee je alleen afstanden kunt meten, maar ook zeer geavanceerde modellen die ook volumes kunnen meten. We hebben hieronder een omschrijving gegeven van de verschillende functies:

Min max meting
Met deze functie kun je de minimale en de maximale afstand meten in een ruimte. Hierbij meet je continu.

Afstand meten
Dit kan iedere afstandmeter. Wel verschilt het meetbereik per model van 15 tot wel 300 meter. Dankzij een speciale modus à Smart horizon mode kun je zelfs bij obstakels afstanden meten.

Oppervlakte meting
Veel afstandsmeters beschikken over de functie om oppervlakte en volume te meten. Dit is ideaal wanneer je bijvoorbeeld nieuw laminaat gaat kopen of je muren wilt verven. Met het apparaat meet je precies hoeveel m2 je nodig hebt. Daarnaast beschikken veel afstandsmeters over een zogeheten: indirecte meting. Hiermee wordt aan de hand van de stelling van Pythagoras de tussenliggende afstand berekend.

Bluetooth
De allernieuwste afstandsmeters beschikken over Bluetooth. Op deze manier kun je de meter rechtstreeks verbinden met je telefoon. De gegevens kun je opslaan en het is zelfs mogelijk om die in blauwdrukken te verwerken met behulp van een speciale app.

Zoals je kunt zien zijn er modellen die over heel veel functies beschikken en modellen die over minder functies beschikken. Afhankelijk van waar je de meter voor wilt gebruiken kun je een keuze maken. De functies die ik hierboven noem zijn de meest voorkomende functies, maar zeer geavanceerde modellen beschikken zelfs over een camera.

Voor welke toepassingen kan ik een afstandsmeter gebruiken?

De afstandsmeter is de ideale tool voor iedere klusser. Maar we zien de afstandsmeter ook steeds vaker bij de particulier thuis. Het scheelt veel tijd en je kunt ook complexe metingen makkelijk uitvoeren. We hebben een aantal toepassingen op en rijtje gezet:

  • Het bepalen van hoeveelheid verf, behang of laminaat
  • Als hulptool bij de professionele bouw van woningen
  • Metingen in de tuin

Kortom: overal waar je nauwkeurige metingen voor moet uitvoeren!

dewalt-dw033-afstandsmeter