Na lang nadenken heb je een beslissing gemaakt, je gaat je droomhuis laten bouwen! Je gaat de reis aan naar jouw nieuwe droomwoning, maar hier komt natuurlijk van alles bij kijken. Waar moet je rekening mee houden? En hoe moet de woning eruit komen te zien? Ik deel vijf handige tips die je sowieso moet weten wanneer je hieraan begint.

TIP 1 “Houd rekening met extra kosten!”

Ja dit wilde je liever niet weten, maar helaas is het toch echt iets waar je rekening mee moet houden. Wanneer je een huis laat bouwen lopen veel dingen wel zoals gepland, maar veel dingen ook niet.

Het is daarom belangrijk dat je dit van tevoren allemaal incalculeert. Zo voorkom je dat je onverwachts voor extra kosten komt te staan. Ik raad aan om rekening te houden met +- 10% extra kosten.

TIP 2 “Kies een bouwcoach die bij je past”

Het is natuurlijk niet verplicht, maar je kunt ervoor kiezen om een bouwcoach in de arm te nemen. Een woning laten bouwen is een intensief traject. Daarom zijn er veel mensen die kiezen voor een coach. Dit begint bij het ontwerpen van je woning. Dit kan een standaard modelwoning zijn, maar je kunt de woning ook volledig laten ontwerpen door een architect.

Hierbij heb je de keuze tussen verschillende woonstijlen. Wil je een levensloopbestendige woning laten bouwen of kies je juist voor een bungalow? Wanneer je kiest voor een coach word je gedurende het gehele traject volledig ontzorgt. Zij regelen alles van ontwerp tot realisatie. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een bouwcoach? Klik hier en laat jouw Villa bouwen!

Huis laten bouwen

TIP 3 “Lees de kleine lettertjes”

Lees de kleine lettertjes! Je hoort het natuurlijk wel vaker, maar wanneer het gaat om de oplevering en afwerking van het huis mag je dit echt niet vergeten! Een voorbeeld: Wordt alleen de buitenkant van de kozijnen geschilderd? Of nemen ze de binnenkant ook mee? Wanneer je hier geen aandacht aan besteedt kan het zijn dat je ervoor hebt getekend dat de binnenkant alleen is voorzien van een grondlaag. Prima als je hiervoor hebt gekozen, maar wees hier wel goed op voorbereid!

TIP 4 “Breng genoeg eigen geld in”

Een hypotheek is natuurlijk fantastisch, maar als je aan een project zoals het bouwen van een eigen woning begint, is het aan te raden om zelf ook wat geld achter de hand te hebben. Je moet namelijk altijd een aantal dingen voorfinancieren. Denk hierbij aan de architect of een bouwcoach indien je hiervoor kiest. Hier is eigen geld voor nodig. Zolang je namelijk nog geen bouwvergunning hebt, heb je ook nog geen recht op een hypotheek. Zorg er dus voor dat je van tevoren genoeg gespaard hebt, zodat je niet voor verassingen komt te staan!

woning

TIP 5 “De bouwkavel”

Wanneer je een kavel gaat kopen, dan komt hier behoorlijk wat bij kijken. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren. Vaak worden er informatiebijeenkomsten georganiseerd. Ga hier ook vooral naar toe en maak gebruik van de gelegenheid om vragen te stellen. Je kunt de bouwvoorschriften opvragen bij de gemeente en daarnaast kun je kijken of er in de toekomst nog veel gaat veranderen met betrekking op de infrastructuur. Het kan ook handig zijn om een expert in te schakelen die je alles kan vertellen over de kavel. Hoe schijnt de zon op de kavel? En is de prijs- kwaliteitverhouding wel goed? Het is belangrijk dat de kavel aan al jouw wensen voldoet!

Tot slot, geniet!

Dit is misschien wel het allerbelangrijkste! Een nieuw huis bouwen is een avontuur, maar laat de stress niet de overhand krijgen. Probeer zoveel mogelijk te genieten! Dit ga je waarschijnlijk maar één keer in je leven meemaken dus neem het ervan. Geniet van het proces van het begin tot het eind. Des te meer zul je het eindresultaat waarderen!