Ben jij van plan om een nieuwe keuken aan te schaffen? Dan heb ik een aantal handige inrichtingstips voor je! Het is namelijk belangrijk dat je van tevoren goed nadenkt hoe jij je keuken het beste in kunt richten. Naast mooi moet het natuurlijk ook praktisch zijn. In mijn blog deel ik een aantal tips waarmee je rekening kunt houden.

keuken

1.             Keukenindeling

Een keuken wordt veel gebruikt. Daarom is een praktische indeling zeer belangrijk. Daarom delen we de keuken altijd in volgens de volgende vijf zones:

Spoel- afvalzone
Bij deze zone staat de spoelbak altijd centraal. Je kunt hier de afwas doen, je eten afspoelen etc. Daarnaast gooi je hier natuurlijk het afval weg. Het is belangrijk dat deze zone zich bevindt tussen de kook- en de opbergzone. Zo kun je altijd gemakkelijk en snel dingen omspoelen en/of weggooien.

Voorbereidingszone
In de voorbereidingszone speelt het werkblad de grote hoofdrol. Dit is namelijk de plek waar je het eten voorbereidt. Wanneer je de keuken inricht is het handig om al het keukengerei dichtbij het werkblad op te bergen. Zo kun je gemakkelijk alles pakken wat je nodig hebt terwijl je bezig bent met het bereiden van je eten. De voorbereidingszone bevindt zich tussen de kookzone en de afvalzone.

Bakken & Braden
Het allerbelangrijkste onderdeel van de keuken is natuurlijk de kookplaat! Hier kook je tenslotte je eten op. Wanneer je de keuken inricht is het belangrijk om je kookspullen, zoals: potten en pannen dichtbij de kookplaat te plaatsen. Je hebt zo je kook- en bakspullen altijd bij de hand! De kook- en bakzone hoort naast de voorbereidingszone.

Voorraadzone
De voorraadzone, hier staat de koelkast centraal. Dit handige apparaat wordt op één dag gemiddeld 40 keer open en dichtgedaan. Bij de voorraadzone horen ook de kasten en lades met voorraad. De voorraadzone moet zich altijd dichtbij de kookzone bevinden.

Opbergzone
Deze zone heeft geen specifieke plaats. Je kunt zelf beslissen waar je jouw opbergzone gaat inrichten. Denk er wel om dat deze zone de meeste ruimte in beslag zal nemen!

Je kunt er ook voor kiezen om een expert in te schakelen. Bekijk de achterliggende pagina voor dé expert in keukens in Friesland. Een expert kan je helpen om de juiste keuzes te maken!

moderne keuken

2.             Keukenstijlen

Welke stijl krijgt jouw keuken? Tegenwoordig heb je de keuze uit veel verschillende stijlen. Denk aan landelijk, modern of juist industrieel. Voor als je geen keuze kunt maken, tegenwoordig kun je deze stijlen vaak ook moeiteloos met elkaar combineren! Heb je inspiratie nodig? Gebruik dan Pinterest! Dit medium staat vol met prachtige afbeeldingen van keukens. Ik heb de stijlen met bijbehorende kenmerken nog even voor je op een rijtje gezet:

Moderne keukens
Een moderne keuken kenmerkt zich altijd door geavanceerde apparatuur, een strakke afwerking en veel strakke lijnen. Denk aan een prachtig kookeiland met greeploze lades in zwart lak en een design kraan. Materialen die veel gebruikt worden voor moderne keukens zijn steen, glas, hoogwaardig kunststof of hout.

Klik hier voor inspiratie van moderne keukens op Pinterest!

Landelijke keukens
Landelijke keukens zijn echte sfeerkeukens. Je krijgt direct een gevoel van thuis. Het gaat er vooral om dat de keuken er knus en gezellig uitziet. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout en steen. Denk aan een grote stenen spoelbak, een groot fornuis en ruw opgeschuurde keukenkastjes van hout.

Tijdloos
De tijdloze keuken is altijd een goede en veilige optie. Zo weet je zeker dat je er niet snel op uitgekeken raakt. Bij tijdloze keukens wordt veelal gebruik gemaakt van basic kleuren. Daarnaast is de keuken vaak niet voorzien van de allernieuwste snufjes, maar wel van actuele keukenapparatuur.

landelijke moderne keuken

3.             Verlichting

Vroeger werd de keuken alleen gebruikt voor koken en afwassen. Tegenwoordig wordt de keuken voor veel meer gebruikt dan dat. We spelen spelletjes aan de eettafel of drinken een wijntje aan het kookeiland. Het is een belangrijke ruimte van het huis geworden. De inrichting is hier natuurlijk op aangepast en daarom mag de verlichting niet vergeten worden.

De algemene verlichting in je keuken is de verlichting die meestal centraal in de keuken geplaatst is. Dit kunnen spots zijn, maar ook een traditionele keukenlamp. Daarnaast heb je natuurlijk werkverlichting. Dit is de verlichting die je nodig hebt om te koken. Sfeerverlichting mag ook zeker niet ontbreken in de moderne keuken. Dit kun je aan doen om een gezellige sfeer te creëren. Tip: kies voor dim bare verlichting om extra sfeer te creëren!