Je zou waarschijnlijk niet verwachten dat op het gebied van maairobots grote technologische ontwikkelingen gedaan worden. Je zou verwachten dat op het gebied van ontwikkelingen van robots vooral gefocust zou worden op auto’s zonder bestuurder en drones voor militairen, maar dat heb je het verkeerd!

Zelfbesturende robotmaaiers zijn al meer dan twintig jaar op de markt. De eerste maairobot die volledig op zonne-energie fungeerde (de Husqvarna Automower) was al op de markt in het jaar 1995. De tweede generatie versies van deze machines werd vanaf het jaar 2004 op de markt gebracht en konden een groot gebied in stand houden doordat zij een grens of een begeleidingsdraad konden volgen. Deze maairobots konden laadstations lokaliseren met radiotransponders en automatisch terugkeren naar het oplaadstation wanneer ze klaar waren.

Het grootste voordeel van een maairobot is het gemak. Ze zijn bestand tegen regen, wind en sneeuw, veel modellen kunnen zichzelf opladen en het design is zo gemaakt dat deze de tuin snel en effectief van het te lange gras kunnen ontdoen. Alle moderne elektrische grasmaaiers werken op accu en een elektromotor. Dit maakt dat ze weinig geluid produceren en gemaakt zijn voor hoog gras en obstakels. Hiernaast kunnen ze verrassend grote gebieden bereiken. De meeste maairobots zijn zo gemaakt dat ze maar liefst 2.200 tot 3.000 meter kunnen bereiken, sommige zelfs 6.000 meter!

hoe werkt een maairobot?

Maar hoe werkt de maairobot precies?

Een maairobot gebruikt een eenvoudig kaartsysteem. De gebruiker legt een begrenzingsdraad neer aan de rand van het gebied dat hij gemaaid wil hebben. Wanneer de robotmaaier detecteert dat hij onderweg is naar de rand van het aangegeven veld, zal deze de koers wijzigen in een willekeurige koers om de grens te vermijden. Hiernaast zorgt de machine er ook voor dat hij door herhaalde kruisingen geen lelijke sporen achterlaat in het gazon.

De meer geavanceerde robotmaaiers beschikken over een 360-graden laser of radarsensoren om obstakels op hun pad of inkomende gevaren te herkennen. Hoewel bijna geen robotmaaier op de markt groot genoeg is om een persoon of een dier te beschadigen, maakt dit de machines veiliger. Zelfs de goedkopere modellen hebben een botsingssensor in de voorbumper die ervoor zorgt dat de maairobot omdraait wanneer ze tegen iets aanrijden.

maairobot

Willekeurige maaisytemen en geplande systemen

De meeste robotmaaiers beschikken over een willekeurig maaisysteem. Wat hiermee bedoeld wordt is dat de robots in een willekeurige rechte lijn rijden totdat ze iets raken, vervolgens draaien ze om en rijden ze in een andere richting. Op deze manier wordt uiteindelijk het hele gazon gemaaid, om vervolgens terug te keren naar het laadstation zodra de accu leeg raakt. Robotmaaiers zullen continu maaien om het gazon op een gezonde lengte te krijgen. Zo hoeven de robots niet het gehele gazon in één keer te maaien.

Sommige modellen beschikken over geplande maaisystemen, waarbij de robot maait in een gepland patroon. Deze manier laat jouw gazon netjes achter, terwijl deze om alle obstakels heen kan navigeren en alle hoeken van het gazon kan bereiken. Sommige bedrijven verkopen zelfs GPS-systemen waarbij specifieke patronen en paden ingesteld kunnen worden.

robotmaaier John Deere

Een robotmaaier aanschaffen voor thuis

De moderne robotmaaier wordt geleverd met een pincode en alarmsysteem en wordt op deze manier beschermd tegen diefstal. Een systeem met pincode wordt geactiveerd wanneer de maaier wordt verstoord zonder het invoeren van de pincode. Het is ook mogelijk dat de maaier uitgerust wordt met een geofence. Als de maairobot zich buiten een bepaald bereik komt, zal het alarmsysteem afgaan en vergrendelt de machine zichzelf automatisch. Hiernaast worden de volggegevens naar de app gestuurd, waardoor het mogelijk is om de robotmaaier te lokaliseren.

De meeste robotmaaiers zijn gemaakt voor huishoudelijk gebruik. De meeste mensen vinden een robotmaaier een verademing, omdat zij niet meer het gras hoeven te maaien wanneer het mooi weer is. Dus waar wacht je nog op? De aanschaf van een robotmaaier maakt het leven eenvoudiger!