Je hebt net een eigen horecazaak geopend. Je wilt je gasten natuurlijk de allerbeste koffie kunnen serveren. Dus er moet een luxe professioneel apparaat gekocht worden, maar waar moet je op letten?
Horecazaken kiezen tegenwoordig steeds vaker voor halfautomatische machines. Dit zijn de echte authentieke machines met mooie designs. Deze eyecatcher geeft een extra dimensie aan jouw horecazaak. Een mooi apparaat draagt bij aan de presentatie en smaakbeleving van de koffie.
Maar welke moet je kiezen? Een volautomatische machine die met één druk op de knop een heerlijke kop koffie klaarmaakt of een apparaat waarbij de Barista even flink aan de knoppen moet draaien? In mijn blog geef ik een aantal handige tips waar je op kunt letten wanneer je een koffiemachine voor de horeca wilt aanschaffen.
#1 Specificaties van een koffiemachine
Net zoals veel andere apparaten beschikt een horeca koffiemachine ook over zeer veel specificaties. Je kunt het zo gek niet bedenken.
Afhankelijk van waar je naar op zoek bent kun je kiezen voor bepaalde functies en eigenschappen. Streef je naar echte perfectie?
Kijk dan goed welke opties er zijn en welke je nodig hebt om de perfecte kop koffie te serveren. Vind je een kop koffie wel belangrijk, maar is prima goed genoeg?
Dan kun je het gewoon simpel houden. Het is zonde om een apparaat te kopen met veel specificaties als je er maar een paar gaat gebruiken. Hieronder noem ik nog een aantal specificaties.
De juiste waterdosering en tempratuur
Je wilt geen lauwe kop koffie serveren, maar een verbrande kop koffie is ook niet wat je wilt. Verbrande koffie heeft vaak een bittere smaak en dit is echt het allerlaatste wat jij je gasten wilt voorschotelen.
Iedere kop koffie heeft een zogenoemde sweetspot. De sweetspot is een andere naam voor het zetprofiel waarbij de koffie het meest tot zijn recht komt. Dit heeft te maken met verschillende dingen.
Denk hierbij aan de dosering van het water, de tempratuur van het water en de maalgraad van de koffie. Helaas is het zo dat je dit lang niet bij alle machines zelf kunt instellen. Bovendien is de ene machine beter af te stellen dan de ander.
Maak je gebruik van verschillende koffiesoorten? Kies dan voor een bedrijfs koffiemachine waarbij je iedere zetgroep op een andere manier kunt instellen. Zo kun je bijvoorbeeld de espresso anders afstellen dan de Lungo.
Capaciteit
Het is nooit leuk om te wachten, en je wilt je klanten al helemaal niet op hun kopje koffie hoeven laten wachten. Daarom is de capaciteit van een machine een belangrijk aspect. Zo hebben de meeste espresso machines twee zetgroepen. Dit is prima wanneer je ongeveer 200 koppen koffie per dag zet. Zet jij meer koppen koffie per dag? Dan kun je beter kijken naar een machine met drie groepen of een tweede machine aanschaffen. Vaak wordt de tempratuur van de koffie bepaald aan de hand van de hoeveelheid thee die is gezet. Om de invloed van thee op de tempratuur van koffie te beperken kun je kiezen voor een machine met een zogeheten multiboiler technologie. De zetgroepen hebben hierbij allebei een aparte boiler. Zet je extreem veel thee met de koffiemachine? Dan kun je wellicht beter een aparte waterkoker aanschaffen.
De koffieweegschaal
Het zetprofiel is zoals we hierboven al noemden, het ultieme recept waarmee de koffie het beste tot zijn recht komt. Er zijn meerdere factoren die hier invloed op hebben.
Tot het recept behoren de doorlooptijd en de tempratuur, maar ook de verhouding tussen het gewicht van gemalen en gezette koffie speelt hier een belangrijke rol.
Met deze kaders als richtlijn kun je met een koffieweegschaal tussentijds bijhouden of jouw automaat nog steeds juist is afgesteld. Er bestaan apparaten met ingebouwde weegschalen, maar je kunt ook een losse aanschaffen.
Voorverwarmd servies
Bovenop de machine zit vaak een koppenwarmer. Dit is een plaat boven op de boiler die met zijn warmte automatisch de kopjes opwarmt.
Opgewarmde kopjes zorgen voor een betere tempratuur en daarmee ook voor een betere smaak. Vaak zie je dat mensen het servies ondersteboven op de machine zetten, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling.
De onderkant moet juist verwarmd worden en niet de bovenkant.
De koffiemolens
Slechte koffie heeft vaak te maken met een slecht afgestelde koffiemolen. Is het te fijn gemalen? Dan smaakt het vaak te bitter. Is het te grof gemalen? Dan smaakt het vaak een beetje zuur. Het is dus belangrijk dat de molen zo constant mogelijk koffie maalt. Een groot verschil in de dosering van het malen komt veelal voor bij goedkope molens. Kies voor een machine met een Grind Control System. Hiermee zorg je ervoor dat de molen goed is aangesloten op de espressomachine.
Melk opschuimen
In Nederland drinken we graag cappuccino of latte. Maar hoe ga jij je melk opschuimen? Wil je dit handmatig doen of kies je voor een automatische melk opschuimer. Als je goed bent in melk opschuimen dan raden we aan om dit met de hand te doen. Zo krijg je altijd het mooiste en lekkerste schuim. Ben je hier niet zo goed in? Dit hoeft tegenwoordig ook geen enkel probleem te zijn. Er zijn genoeg automatische melkopschuimers van goede kwaliteit!
#2 Barista training
Als je kiest voor een luxe machine dan moet je natuurlijk wel weten hoe je hem het beste kunt bedienen.
Het is belangrijk dat je precies weet wat je machine kan, zodat je het maximale eruit kan halen wat erin zit. Een Barista training kan hier ook aan bijdragen. Vaak kun je bij de leveranciers van koffiemachines ook barista trainingen volgen.
Investeren in kennis is altijd een goede investering. Ga dan niet alleen op cursus, maar neem het hele team mee.
Zo weet iedereen hoe ze het beste koffie kunnen zetten. De investering in getrainde barista’s is al snel terugverdiend met tevreden klanten.
#3 Onderhoud
Wanneer je investeert in goede apparatuur dan wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Daarom is het belangrijk om je machine goed te onderhouden.
Denk hierbij aan het dagelijks schoonmaken van de machine, maar ook aan onderhoudsbeurten bij de leverancier.
Je kunt kiezen voor machines met een automatisch reiniging programma, maar je kunt het natuurlijk ook handmatig doen.
Wij raden aan om een vaste partner in te schakelen voor onderhoud. Sommige bieden complete service abonnementen, maar je kunt vaak ook los onderhoud afnemen. Zorg ervoor dat je machine kalkvrij blijft, voorziet van de juiste onderhoudsbeurten en goed schoonhoudt. Dan kun je er gegarandeerd 8 jaar plezier van hebben!
Of je nou kiest voor een koffiemachine klein zakelijk, of juist voor een zeer uitgebreide horeca koffiemachine, zorg ervoor dat je deze tips in de achterhoofd houdt. Daarnaast zijn er ook veel webshops en winkels die gratis advies geven!
Recent Comments