Een zetbank is een machine die wordt gebruikt om plaatwerk te buigen. Deze pers heeft meestal een boven- en ondergedeelte. De bovenkant bevat een stuk gereedschap dat bekend staat als een pons met een algemene v-vorm, de onderkant heeft een bijpassende vorm en staat bekend als de matrijs. De twee delen van de afkantpers – zoals de zetbank ook wordt genoemd – worden samen bewogen, waardoor het plaatstaal ertussen moet buigen.

Verschillende typen zetbank

Er zijn verschillende typen zetbanken, dit zijn: mechanisch, pneumatisch, hydraulisch en servo-elektrisch. Ondanks de verschillende types hebben ze een ding gemeen. We hebben het namelijk altijd over een machine waarmee metalen plaatmateriaal gebogen of gezet kan worden. Toch leggen we graag in het kort de verschillen even uit.

Mechanische zetbank

In een mechanische zetbank wordt energie opgewekt met een elektromotor. Wanneer je de machine inschakelt, verbindt een koppeling het vliegwiel met een krukmechanisme dat de ram verticaal beweegt. Mechanische persen worden meestal niet gebruikt voor nauwkeurigheid, want zodra hun slag is begonnen, moet deze volledig doorlopen. Hierdoor zijn mechanische persen niet populair in high-end fabricages. Door hun eenvoudigere ontwerp bieden ze echter een betaalbaar alternatief voor sommige winkels die geen nauwkeurigheid en controle vereisen.

moderne keuken

Pneumatisch persen

De pneumatische zetbank gebruikt luchtdruk om druk op de ram uit te oefenen en biedt een upgrade van het eenvoudigere mechanische type.

Hydraulische zetbank

Hydraulische zetbanken werken door middel van twee of meer gesynchroniseerde hydraulische cilinders die het bovenste of onderste deel verplaatsen. Hydraulische persen domineren de markt sinds eind jaren 50 vanwege hun voordelen op het gebied van nauwkeurigheid, veiligheid en controle.

Deze persen kunnen op elk moment tijdens het bedrijf omhoog of omlaag bewegen en kunnen zelfs worden gekanteld door verschillende tonnages op elke cilinder te plaatsen, wat een meer gecompliceerde krooncontrole mogelijk maakt.

Servo-elektrische zetbank

Servo-elektrische persen gebruiken een servomotor om een kogelomloopspindel of riemaandrijving aan te drijven.

Aan de slag met een zetbank

Als je op zoek bent naar een zetbank is het belangrijk dat je hiervoor naar een gespecialiseerd bedrijf gaat. Voor de beste zetbank in Nederland moet je bij Klaassen Machines zijn. Zij hebben een uitgebreid aanbod aan afkantpersen.