Airbrushen wordt steeds populairder. Dat is ook niet zo gek. Airbrushen werkt namelijk rustgevend en je kunt er de mooiste kunstwerken mee maken. Voor het airbrushen kun je diverse typen verf gebruiken. Elk type airbrush verf heeft zijn voordelen en kan gebruikt worden voor uiteenlopende soorten scenery. Dit blog gaat dieper in op alle soorten airbrush verf, de voordelen die ermee gepaard gaan en de oppervlakken waar je ze idealiter voor gebruikt.

Acrylverf

Acrylverf is verkrijgbaar in zowel transparante als ondoorzichtige kleuren. Met vele producenten binnen de markt, raden wij je aan verf van een merk te gebruiken die gemaakt is voor gebruik in een airbrush. Daarmee wordt het airbrushen veel makkelijker. Acrylverf kan worden verdund met water. Reinigen kan met water, maar ook met reinigingsmiddelen.

Olieverf

Oplosmiddel houdende verf kan worden verdund met mineral spirits en terpentine. Reinigen kan met dezelfde producten. Olieverf kan zowel transparant als ondoorzichtig zijn, afhankelijk van hoeveel verdunner je gebruikt. Houd rekening met een langere droogtijd.

Waterverf

Zoals de naam het al zegt zijn dit watergedragen kleuren. Waterverf is ideaal geschikt voor gebruik in een airbrush. De verf is verkrijgbaar in voorgecomprimeerde vorm, zoals tubes en airbrush-ready. Verder is waterverf transparant van aard. Reduceren kan overigens met gedistilleerd water.  

Gouache verf

Ook wel bekend onder de naam Tempera. Gouache verf is verf op waterbasis, met een wit pigment als toevoeging, waardoor het minder doorzichtig wordt. Deze witte toevoeging zorgt er tevens voor dat de airbrush verf waarschijnlijk iets lastiger te gebruiken is dan waterverf. Dit type verf kan daarnaast, evenals waterverf, worden gereduceerd met gedistilleerd water.

Teken verf

Ons advies luidt om voorzichtig te zijn met deze producten. Zorg ervoor dat de kamer goed geventileerd is en draag altijd een masker. Teken verf is, net als olieverf, een oplosmiddel houdende verf. Zorg ervoor dat je de gebruiksinstructies opvolgt.

Hoogwaardige airbrush verf