Dekbedovertrekken komen er in allerlei soorten en maten. Je kunt kiezen uit tientallen merken, prints en kleuren. En heb je liever een eenpersoons dekbedovertrek, twee persoons of Lits Jumeaux? Maar daarnaast heb je ook een ruime keuze in materialen.

Maar welk materiaal kun je het beste kiezen? En wat zijn de eigenschappen? In mijn blog vertel ik uit welke materiaalsoorten je kunt kiezen, welke eigenschappen hierbij horen en wat de voor- en nadelen zijn. Zodat je hierna de juiste keuze kunt maken voor een nieuw dekbedovertrek!

Dekbedovertrek van Katoen

Katoen is de meest populaire materiaalsoort als we het hebben over dekbedovertrekken. Maar past dit ook bij jou? Katoen is een natuurproduct en heeft daardoor een aantal unieke eigenschappen. Zo is een dekbedovertrek die gemaakt is van 100% katoen zeer sterk.

De stof is duurzaam en gaat lang mee. Daarnaast voelt het materiaal ook nog eens lekker zacht aan. De stof is vocht absorberend en regulerend. Verder is de ademende stof gemakkelijk in onderhoud. We hebben ook nog een aantal nadelen van dit materiaal op een rijtje gezet:

 • Kleuren kunnen vervagen
 • Als het materiaal niet is afgewerkt met soft finish kan het ruw aanvoelen
 • Kreuk en krimp gevoelig

Katoen is een natuurproduct en wordt geplukt van de katoenplant. Vervolgens wordt het katoen gedroogd en wordt er een eindproduct gemaakt.

Hoe meer katoendraden er gebruikt zijn, hoe hoger de kwaliteit. Omdat het op grote schaal geproduceerd wordt profiteer je altijd van een goede prijs- kwaliteitverhouding.

dekbedovertrek van katoen
gemend katoenen dekbedovertrek

Gemengd katoenen dekbedovertrek

Gemend katoen staat ook wel bekend als polykatoen. Dit wordt steeds vaker gebruikt voor dekbedovertrekken. Vaak is dit een combinatie van polyester en katoen. Dit houdt in dat de vezels van het katoen zijn verweven met draden van polyester. De verhouding tussen deze twee materiaalsoorten verschilt per dekbedovertrek.

Hoe meer katoen, hoe natuurlijker je product. Het combinatiemateriaal brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo is de stof vaak soepel en zeer ademend. Daarnaast is het in tegenstelling tot 100% katoen kreukherstellend, krimpvrij en houdt het zijn kleur veel beter vast. Nadelen van het materiaal zijn:

 • Er is kans op pillen
 • Het kan zweterig worden ervaren

Wanneer je kiest voor een gecombineerd dekbedovertrek dan profiteer je als het ware van de voordelen van beide materiaalsoorten. De meeste polykatoen dekbedovertrekken bestaan uit 20% polyester en 80% katoen.

katoen satijnen dekbedovertrek

Katoen satijnen dekbedovertrek

Een dekbedovertrek van katoen satijn is gemaakt van 100% katoen. Doordat het katoen op een bepaalde manier geweven is ontstaat het materiaal satijn. Hierdoor krijgt het katoen een mooie glanzende uitstraling.

Satijn is dus niet een aparte materiaalsoort, maar een bepaalde manier van weven. Daarnaast geeft het een luxe uitstraling. In hotels zie je vaak ook een wit dekbedovertrek van katoensatijn. Je kunt ook bijpassende hoeslakens in deze materiaalsoort aanschaffen. We hebben de voor- en nadelen van het materiaal even voor je op een rijtje gezet:

Voordelen:

 • Comfortabel en zacht van stof
 • Geschikt voor alle seizoenen
 • Ademend en goede vochtregulatie
 • Zeer duurzaam en 100% natuurlijk
 • Soepel en glad

Nadelen:

 • De prijs is relatief hoog

Het productieproces om een katoensatijnen dekbedovertrek te maken is zeer intensief. Dit resulteert dan ook in een relatief hoge prijs.

Dekbedovertrek

Microvezel dekbedovertrek

Microvezel is een combinatie van de twee materiaalsoorten polyamide en polyester. Dit wordt ook wel Nylon genoemd. Wel wordt een dekbedovertrek van microvezel vaak vergeleken met katoen. Dit komt omdat de twee materiaalsoorten deels dezelfde eigenschappen hebben.

Het materiaal voelt zacht aan en is licht in gewicht. Daarnaast hoef je je niet druk te maken om kreukels. De stof heeft een kreukherstellend vermogen en is krimpvrij.

Daarnaast is het microvezel dekbedovertrek vaak zeer voordelig geprijsd. We hebben een aantal nadelen op een rijtje gezet:

 • De stof ademt niet
 • Kan gaan pillen of pluizen
 • Dun materiaal

Wel is het belangrijk dat het product op de juiste manier gewassen wordt. Zo kun je de levensduur aanzienlijk verlengen.

microvezel dekbedovertrek
dekbedovertrek glans satijn

Dekbedovertrek van glans satijn

Dit dekbedovertrek bestaat voornamelijk uit Polyester. Door een speciale weeftechniek ontstaat de materiaalsoort glans satijn.

Een glanssatijnen dekbedovertrek brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee. Zo geeft het een luxe uitstraling en is het materiaal zeer koel. Hierdoor wordt het in de zomer ook veel gebruikt.

Maar ook voor huid en haar brengt het materiaal grote voordelen met zich mee. Zo geeft het materiaal minder klitten in je haar, houdt het je huid zuiver en heb je minder kans op rimpels. Hieronder heb ik de voordelen nog even op een rijtje gezet:

 • Zacht en comfortabel
 • Luxueuze uitstraling
 • Goed voor haar en huid

De nadelen:

 • Minder vochtregulerend dan katoensatijn
 • Stof kan glibberig aanvoelen, omdat het zeer glad is.

Flanellen dekbedovertrek

Flanel is een zeer seizoensgebonden materiaal. Zo wordt het meestal alleen in de koudere seizoenen, zoals de winter gebruikt. Het is een zeer zachte materiaalsoort die heerlijk warm aanvoelt. Ben je een echte koukleum? Dan is het dekbedovertrek van Flanel echt iets voor jou. Zo weet je zeker dat je ook tijdens de koude winternachten lekker warm in slaap valt.

De stof zorgt er niet alleen voor dat je het snel warm krijgt, maar het zorgt er ook voor dat je de warmte goed vasthoudt. Vanuit de basis bestaat het dekbedovertrek uit katoen.

Doordat de stof op een speciale manier geruwd wordt mag de stof Flanel genoemd worden. Ben je een echte koukleum? Combineer het dekbedovertrek dan met een hoeslaken van flanel. Ik heb de voor- en nadelen nog even op een rijtje gezet:

 • Zeer geschikt voor de koude wintermaanden
 • Comfortabel en zacht
 • Zeer duurzaam
 • Strijkvrij en gemakkelijk in onderhoud
 • Warm maar toch ademend

Nadelen

 • Niet geschikt voor warme seizoenen, zoals: de zomer
 • Niet geschikt als je het snel warm hebt
flanellen dekbedovertrek

Tot slot

Of je nou een Lits Jumeaux dekbedovertrek 240 x 220 nodig hebt of een kinderdekbedovertrek. Een dekbedovertrek is er in allerlei verschillende materiaalsoorten. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af, zodat je een keuze kunt maken die bij je past. Kies in de winter voor een dekbedovertrek van flanel en kies in de zomer voor luchtig satijn of katoen!