Er zijn altijd veel vragen rondom de kosten van hypotheekadvies. Financieel advies voor hypotheken is er in allerlei soorten en maten. In mijn blog vergelijk ik verschillende opties en prijzen met elkaar. Daarnaast geef ik een aantal handige tips om kosten te besparen!

Waarom moeten we betalen voor hypotheekadvies?

Voor 2013 waren de kosten voor hypotheekadvies altijd verborgen in de hypotheekrente. Een andere naam hiervoor was provisie. Tegenwoordig mag dit gelukkig niet meer en dat brengt veel voordelen met zich mee voor de consument. Zo is er nu meer transparantie. De kosten zijn voor iedereen inzichtelijk.

Zo krijg je de kans om verschillende hypotheekadviseurs met elkaar te vergelijken. Daarbij is het advies nu onafhankelijk. De banken kunnen het advies niet langer beïnvloeden, omdat de kosten nu bij de klant in rekening worden gebracht. Hier kun je meer lezen over de definitie van een hypotheekadviseur, ook wel tussenpersoon genoemd.

hypotheekadvies kosten

De kosten

Nu we volledig inzicht hebben in alle kosten zijn we natuurlijk een stuk prijsbewuster geworden. Kies je bijvoorbeeld voor een bank of voor een adviseur? En wat voor advies heb je precies nodig? Als je voor een bank kiest dan krijg je advies wat is afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Hier zie je een aantal voorbeelden van de tarieven die de banken hanteren:

  • ABN AMRO vanaf €1900,-
  • RABO vanaf €2400,-

Als je kiest voor onafhankelijk hypotheekadvies dan krijg je financieel advies op maat. De adviseur vergelijkt verschillende geldverstrekkers met elkaar. Ze kijken naar de laagste rente met de beste voorwaarden voor jouw situatie. Hierdoor liggen de kosten van een onafhankelijke hypotheekadviseur vaak hoger. Wel is het zo dat je hier op de lange termijn weer kunt besparen.

hypotheken vergelijken

Verschillende soorten hypotheekadvies

Omdat het advies volledig wordt afgestemd op de klant, zijn er verschillende vormen van ontstaan. We hebben de gemiddelde kosten voor je op een rijtje gezet:

Hypotheek zonder advies
Hypotheekadvies is eigenlijk altijd verplicht, maar indien je genoeg kennis hebt over hypotheken mag je het zelf regelen. Hier moet je wel een kennistoets voor maken. De kosten hiervan liggen gemiddeld rond de €1000,-

Online hypotheekadvies
Dit is al iets duurder, omdat je nu wel echt een hypotheekadviseur inschakelt. Wel bespaar je tijd en reiskosten, omdat de gesprekken online worden gevoerd. Denk hierbij aan Skype of Facetime. Dit resulteert voordelig hypotheekadvies met een gemiddeld tarief van €1500,- tot €2000,-

Hypotheekadvies op maat
Dit is advies afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Zo ligt het tarief voor ondernemers vaak hoger omdat deze materie een stuk complexer is. Voor starters ligt het tarief lager, omdat er minder geregeld moet worden. De gemiddelde prijs voor een starter is €1500 en voor een ondernemer €3000,-.

Volledig ontzorgende service
De meeste mensen kiezen voor deze vorm van hypotheekadvies. De adviseur komt bij je thuis of je maakt een afspraak op kantoor. Alles wordt van A tot Z voor je geregeld. De gemiddelde prijs die je hiervoor betaald ligt tussen de €2250,- en de €2750,-.

Een tip: De kosten voor hypotheekadvies zijn fiscaal aftrekbaar!

wat kost hypotheekadvies

Nog een aantal handige tips

Wanneer je een hypotheekadviseur moet kiezen kan dit soms nogal lastig zijn. Ik heb hier nog een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

  • Check of de hypotheekadviseur ingeschreven staat bij de Stichting voor erkende hypotheekadviseurs en de AFM
  • Vergelijk beoordelingen met elkaar op https://www.advieskeuze.nl/
  • De kosten van het advies kun je altijd terugvinden in het dienstverleningsdocument van de betreffende adviseur

Vaak is het eerste gesprek gratis. Maak hier gebruik van. Zie het als een kans om de adviseur te leren kennen. Alleen zo kun je bepalen wat je van iemand vindt.