Wanneer je een ondernemer bent, is de kans groot dat je te maken krijgt met boekhouders. Maar wat doen zij precies? Hoeveel kost het en wanneer moet je een boekhouder inschakelen? Dit zijn logische vragen om te stellen. Hieronder hebben wij alvast antwoord gegeven op de meest gestelde vragen omtrent boekhouders.

Meer informatie nodig? Bekijk dan alvast de volgende site: https://belastingadvies-groningen.nl/boekhouder-groningen/

Wat is een boekhouder?

Simpel gezegd: de boekhouder verzorgt de boekhouding van een onderneming of zelfstandigen. Hierdoor is het ook een ander beroep dan een accountant.

Wat doet een boekhouder?

Hiermee komen we ook direct aan bij de volgende vraag, want wat doet een boekhouder eigenlijk? De precieze werkzaamheden van een boekhouder kunnen per ondernemer verschillen. Factureren doen ondernemers vaak zelf.

Administratie wordt daarentegen wel vaak uitbesteed aan een boekhouder. De boekhouder houdt de boeken bij van alle financiële transacties, stelt jaarverslagen en -rekeningen samen, verifieert de nauwkeurigheid van alle financiële betrekking hebbende documenten en houdt alle financiële transacties bij.

Doordat de uitvoerende taken van de boekhouder in de afgelopen jaren grotendeels zijn overgenomen door boekhoudprogramma’s, krijgt de boekhouder steeds meer en meer een controlerende functie. Veel ondernemers huren ook een boekhouder in voor de belastingaangiftes.

wat doet een boekhouder?

Wat kost een boekhouder?

De kosten van een boekhouder zijn afhankelijk van het contact, in hoeverre er advies wordt gegeven en hoe de cijfers worden aangeleverd. De kosten van een boekhouder (voor een eenmanszaak) zijn gemiddeld tussen de 500 en 1500 euro per jaar.

Houd hierbij wel in gedachte dat de prijs van een boekhouder afhankelijk is van de regio, de werkzaamheden en de boekhouder. De hierboven gegeven inschatting is dus een gemiddelde. Het kan zo zijn dat je de zo goedkoop mogelijke boekhouder probeert te vinden, maar vraag je dan af of dit financieel ook daadwerkelijk voordeliger is. Een goede boekhouder kost misschien meer geld, maar weet tegelijkertijd ook de juiste fiscale voordelen te vinden. 

Wanneer heb je een boekhouder nodig?

Het is verstandig om een boekhouder in te schakelen wanneer je met tijdgebrek kampt of wanneer de complexiteit van de administratie te veel tijd in beslag neemt, of wanneer je er simpelweg niet doorheen komt.

Daarnaast is het in bepaalde situaties wettelijk verplicht om een boekhouder of accountant in te zetten. Volgens het burgerlijk wetboek is een onderneming namelijk controleplichtig wanneer er twee jaren op rij wordt voldaan aan de volgende criteria:

  • Meer dan 6.000.000,- balanstotaal;
  • Meer dan 12.000.000,- omzet;
  • 50 fte medewerkers of meer.

Houd hierbij wel in gedachte dat een boekhouder niet de juiste controlebevoegdheid heeft. Dit moet dus gedaan worden door een accountant.

 

wat kost een boekhouder

Hoe word je een boekhouder?

Het is niet lastig om een boekhouder te worden, aangezien dit geen beschermd beroep is (in tegenstelling tot een accountant). Simpel gezegd: als je boekhouder wilt worden, kun je er vandaag nog één worden door jezelf simpelweg zo te noemen.

Wil je wel via de reguliere weg boekhouder worden, dan kun je een MBO 4 opleiding volgen tot administrateur, of een bacheloropleiding.

hoe word je een boekhouder