Duurzaamheid is een thema wat je dagelijks tegenkomt tegenwoordig. Misschien word je er wel eens een beetje moe van. Wij nog niet, dus daarom een nieuw artikel over dit onderwerp. Vandaag kijken we naar vijf tips die het kantoor duurzamer maken. Beter voor het milieu, minder verspilling en maatschappelijk verantwoord.

1. Minder printen

Ja, waar is het eigenlijk nog voor nodig, al dat geprint. Wat je van een papier leest, kan je ook vanaf een beeldscherm lezen. Papier wordt gemaakt van bomen, en die hebben we hard nodig op deze aardbol. Het best kun je de printer helemaal verwijderen. Maar oké, er komen vast situaties voor waarin je echt moet printen. Dus misschien gaat verwijderen een stap te ver op dit moment.

2. Maak het pand energiezuinig

Er zijn talloze manieren om het pand energiezuiniger te maken. Betere isolatie vermindert energieverspilling voor de verwarming en airco. Plaats zonnepanelen op het dak, zodat je zelfvoorzienend kunt worden op het gebied van stroom. Probeer daarnaast te letten op het gebruik van oude apparaten en verlichting. Kies voor LED-lampen en vervang energieslurpende apparatuur. Plaats planten voor een beter binnenklimaat.

3. Gebruik duurzame koffiebekers

We slurpen heel wat koffie en thee weg op kantoren. Dat gaat vaak vanuit kopjes, die doorlopend in de vaatwasser verdwijnen. Niet heel zuinig. Dan heb je nog de plastic en kartonnen wegwerpbekers, die zorgen voor een enorme stapel afval. Gelukkig kun je nu ook kiezen voor duurzame en recyclebare koffiebekers. Een bedrijf brengt ze (ja, met een elektrische bestelbus), haalt ze op en zorgt voor recycling. Ideaal!

4. Duurzaam meubilair

We willen allemaal het hipste kantoor van de stad hebben tegenwoordig. Maar milieubewust is het niet, om telkens nieuw meubilair aan te schaffen. Wat kan je doen? Kies bijvoorbeeld tweedehands bureaus en stoelen. Deze voldoen vaak prima, want kantoormeubelen worden vaak geproduceerd met het doel om een lange levensduur te behalen. Soms gaan er bedrijven in de regio failliet, wat natuurlijk vervelend is. Maar het geeft je wel de kans om voordelig goede tafels en stoelen te kopen.

5. Blijf thuis

Ja, deze had je misschien niet verwacht. Maar de coronacrisis heeft aangetoond dan veel bedrijfstakken prima renderen met thuiswerken. Want je kunt wel duurzame reismethodes kiezen, maar niet reizen blijft de meest duurzame optie. Het voorkomt files, overvolle treinen en uitstoot van CO2. En niet iedereen hoeft natuurlijk elke dag thuis te blijven. Wie wel naar het werk komt, gaat het liefst lopend of op de fiets!

Begin nu!

Onze vijf tips voor een duurzamer kantoor zijn slechts het topje van de ijsberg. Er zijn talloze andere opties te bedenken, waaronder afvalscheiding en overstappen op een elektrisch wagenpark. Maar wij willen slechts inspireren met een paar handige tips, waarvan een deel snel en makkelijk in de praktijk te brengen is. Succes!

Vijf tips voor een duurzamer kantoor