Je kent ze vast, grote tonnen die dienen voor het opvangen van regenwater. Je hebt ze in allerlei soorten en maten, en ja, ze kunnen erg handig zijn! In deze blog gaan we in op de regenton van hout, want buiten dat ze erg mooi zijn, heeft deze regenton ons vroeger enorm geholpen. 

De oorsprong van onze regentonnen 

De regentonnen van hout die we vandaag de dag hebben, dienden vroeger voor de opslag en het vervoeren van verschillende goederen en producten. Ze werden kuipen, vaten of tonnen genoemd en werden gebruikt voor het opslaan van bijvoorbeeld haring (haringtonnen), wijn (wijnvaten) en bier (biervaten). Het maken van deze tonnen was een waar ambacht dat werd uitgevoerd in een kuiperij (de werkplaats) door een kuiper. Tussen 1880 en circa 1930 was een kuiperij niet weg te denken uit het straatbeeld van Nederland.

Hoe wordt een houten regenton gemaakt? 

Een regenton bestaat uit duigen, hoepels en een bodem en deksel. De duigen, de verticale latten in de regenton die tezamen de kuip vormen, worden gekloofd uit eikenhout en daarna met gereedschap op het gewenste formaat gemaakt. De kuiper zet de duigen vervolgens rechtop in een ijzeren hoepel of beslagring, zodat de duigen aan een kant bijeengehouden worden. De duigen vormen nu een soort waaiervormig geheel, waarbij aan een kant de duigen strak in een hoepel zitten en aan de andere kant de duigen uiteen staan.

Door de duigen te verhitten worden ze buigzaam, wat nodig is om de kenmerkende gebolde vorm te krijgen. De duigen, die nog steeds een waaiervormig geheel zijn, worden vervolgens  voorzien van één aandraaibare hoepel die steeds wat strakker wordt getrokken. Na de eerste hoepel volgt er nog één, en nog één, net zo lang tot de uiteinden van de duigen ook aan de andere kant bijeen komen. Hoe vaker het vat werd verhit, des te verder dreven de hoepels aaneen en des te strakker de duigen tegen elkaar aan kwamen. Hiermee wordt het vat waterdicht. In de boven en onderzijde van de duigen wordt tot slot nog een groef gemaakt waar de bodem en de deksel in komen.  

Regentonnen vandaag de dag 

De kuipen hebben vroeger dus een belangrijke functie vervult in het drijven van handel en het opslaan en vervoeren van voedsel en goederen. Tegenwoordig is de houten kuip nog veelvuldig in gebruik in Nederland in allerlei hoedanigheden. Er worden meubels van gemaakt, zoals stoelen en tafels, maar de bekendste is toch wel het gebruik als regenton. In veel tuinen is een regenton te vinden. Vaak omdat men het er mooi uit vindt zien, maar een regenton is ook erg handig. Je vangt er regenwater mee op dat je in tijden van droogte goed kunt gebruiken om bijvoorbeeld je tuin te besproeien. Regenwater is bovendien beter voor je tuin dan kraanwater, omdat ijzer en kalk hier niet uit gefilterd zijn. Daarbij bespaar je met het gebruik van regenwater ook nog eens schoon drinkwater.

Regentonnen in alle soorten en maten

Tegenwoordig heb je regentonnen in allerlei soorten en maten. Het meest gebruikte materiaal vandaag de dag is kunststof, dat duurzaam is en makkelijk te verwerken in de meest diverse vormen. De oorspronkelijke vorm waarin de houten regentonnen gemaakt worden, is namelijk niet de enige vorm waarin je een regenton kunt aanschaffen. Regentonnen kun je tegenwoordig in alle denkbare vormen en formaten krijgen. Denk bijvoorbeeld aan wijnvat bloembakken, teunmeubelen en hondenhokken.