De afgelopen jaren is het bewustzijn rondom plastic voor eenmalig gebruik toegenomen. Naast het veranderende gebruik van wegwerpplastic, zijn ook herbruikbare flessen al jaren sterk in opkomst. Iedereen kent natuurlijk wel de dopper, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de milieuvriendelijke BE O Bottle waterfles of de waterfles met fruitfilter. Steeds meer winkels en bedrijven richten zich op het gebruik van waterdispensers.

Gebruik van waterflessen

Waterflessen worden voor uiteenlopende bezigheden gebruikt. Of je nu gaat wandelen, gaat fietsen of naar de sportschool gaat, een herbruikbare waterfles is een handige manier om ervoor te zorgen dat u de hele dag door voldoende water krijgt zonder plastic te verspillen. Gelukkig zijn ze niet te duur. Je betaalt rond € 10-30 voor een stevige, duurzame fles die jaren zou moeten meegaan.

Roestvrij staal, plastic of glas: welk type fles moet ik kiezen?

Er bestaan verschillende soorten waterflessen. De belangrijkste varianten die je tegenkomt in je zoektocht naar een geschikte bottle zijn:

  • Roestvrijstaal
  • Glas
  • Hard plastic

Sommigen worden geleverd met ingebouwd filter, terwijl andere weer geschikt zijn voor warme of koude dranken. Welke fles je ook kiest, ieder model heeft zo zijn eigen voordelen. Het belangrijkste waar je echter rekening mee moet houden is of de fles BPA-vrij is. Dit betekent dat de flessen vrij zijn van chemische en schadelijke stoffen. Een groot voordeel van flessen van hard plastic is dat ze vaatwasser bestendig zijn. Andere opties zijn bamboe, suikerriet en aluminium.

BE O Bottle flessen

Milieuvriendelijke waterbottle van Nederlandse bodem

We kunnen er als Nederlanders iets van. Niet alleen de wereldbekende Dopper is hier een voorbeeld van. Ook de BE O Bottle komt van Nederlandse bodem. Deze fles van suikerriet is van bioplastic en dus 100% recyclebaar. Daarnaast hebben we ook nog de stijlvolle FLASKE. Deze dubbelwandige flessen zijn geschikt voor warme én koude dranken. 10% van de winst op deze flessen wordt gedoneerd aan The Ocean Cleanup.

Zorg voor uw herbruikbare waterfles

U moet uw waterfles regelmatig wassen. Let echter wel op de manier waarop u ze wast. Sommige kunnen in de vaatwasser worden gewassen (met name de hard plastic). Met de stalen flessen dient u echter uit te kijken. Dit omdat de thermische voering dan kan slijten. Gebruik heet water en een beetje zeep bij het schoonmaken.